Cum să-ți planifici bugetul, fiind student

Organizer

Viața de student

Cum să-ți planifici bugetul, fiind student fără un organizer devine o provocare. Viața de student poate fi mult mai complicată decât pare la prima vedere. Pentru majoritatea, începutul facultății reprezintă acel pas în urma căruia te desparți de părinți, de prieteni, de casă, și te îndrepți către maturitate și independență.

Maturitatea și independența sunt acele calități spre care tinde aproape fiecare student. Dacă ești student, probabil și tu ești mereu preocupat de gândul de a deveni independent, mai ales financiar.

La început mereu este greu. Apar multe situații necunoscute, cărora trebuie să le faci față, apare problema cu lipsa timpului, oameni și circumstanțe noi, multe cheltuieli și puține venituri…

Ești norocos dacă ai alături pe cineva

Ești norocos dacă ai alături pe cineva care să te ajute să îți trăiești mai ușor viața de student, fără să te chinui a reuși cu toate: cursuri, examene, job, odihna, proiecte, timp personal etc.

Dar ești și mai norocos dacă ai o educație financiară, pentru că, totuși, banii sunt una din importantele sfere ale vieții. Dacă știi să câștigi bani, îți poți asigura viața, însă dacă știi să-i gestionezi poți deveni bogat.

Orice student trebuie să-și planifice bugetul

Orice student trebuie să-și planifice bugetul pentru a ocoli problemele legate de bani, dar și pentru a deprinde o gândire îndreptată spre dezvoltare, prosperitate, independență, bogăție. Pentru o gestiune eficientă a banilor este nevoie de o planificare corectă a bugetului.

Cum îți planifici bugetul, fiind student?

  1. Fă rost de un organizer pentru a-ți putea structura cel mai bine ideile, gândurile, sarcinile etc.
  2. Analizează-ți toate sursele de venit pe care le ai într-o lună: părinți, bursă, job part-time etc. Scrie-le pe foaie, în acel organizer. Apoi în dreptul fiecareia scrie suma aferentă. Fă un total al veniturilor.
  3. Mai jos fă o preveziune a cheltuielilor lunare: chirie/cămin, mâncare, materiale pentru facultate, servicii telefonice / internet etc. Este important să le treci pe toate, ca să îți faci o viziune cât mai clară și obiectivă despre bugetul de care ai nevoie pentru a trăi fără lipsuri
  4. Te-aș sfătui să ai și un domeniu de „Alte cheltuieli” unde să îți setezi o sumă adăugătoare. O sumă care s-ar referi la anumite cheltuieli mici, care cel mai des sunt o necesitate de moment. De exemplu, o sticlă de apă pe drum, un bilet la troleibuz dacă ți-ai uitat abonamentul acasă etc. Fă un total al cheltuielilor.
  5. Compară suma veniturilor cu cea a cheltuielilor și analizează dacă veniturile care le ai îți ajung pentru a-ți acoperi toate cheltuielile.
  6. Ai grijă să îți mai rămână 10% din banii câștigați pentru a-i pune de-o parte. Aceasta este una din cele mai importante lecții de educație financiară. Citește cartea „Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason, acolo se pune mult accent pe această regulă, dar și pe altele la fel de importante.

Dacă ai ieșit bine la aceste calcule și te încadrezi în suma disponibilă lunar, îți rămâne doar să fii responsabil și atent cu banii tăi. Pentru aceasta începe să duci evidența tuturor cheltuielilor pe parcursul lunii. Efectuează cumpărături justificate, de care într-adevăr ai nevoie.

Dacă veniturile tale lunare nu acoperă cheltuielile…

Dacă ai ajuns la concluzia că veniturile tale lunare nu acoperă cheltuielile:

  • Încearcă să revizuiești cheltuielile și să le elimini pe cele care nu sunt neapărate
  • Fă-ți un plan de idei despre cum ai putea câștiga mai mulți bani
  • Gândește-te dacă ai putea beneficia de anumite reduceri, gratuități care te-ar ajuta să economisești. De exemplu reducere de student la abonamentul pentru transport, reduceri la anumite cumpărături etc.
  • De asemenea, ai putea împărți anumite cheltuieli cu colegul de cameră/muncă atunci când luați prânzul etc. Ar fi o metodă bună de a economisi.

Este simplu !

Este simplu, dar în același timp planificarea și gestionarea bugetului presupune responsabilitate și perseverență.

Viața ta va deveni mult mai ușoară odată ce vei elimina problemele ce țin bani. Chiar acum fă un primul pas spre dezvoltarea ta financiară ! Organizer-ul perfect și potrivit pentru tine îl găsești la creionulmeu.ro . Iar pentru ca să-ți faci procesul de planificare mai plăcut, ia-ți markere. Pune culoare chiar și când faci calcule – așa matematica devine interesantă !

Eu când îmi planific bugetul prefer să folosesc și indexuri adezive, care îmi separă o lună de alta sau care mă ajută să dau o anumită semnificație unor cheltuieli.

Spor la bani ! Fii atent și responsabil, iar pentru astra transformă procesul de planificare și gestionare a banilor în ceva plăcut, motivant și interesant !

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Vezi si ultimele

Articole recente

Cos de cumparaturi

close