Săptămâna are 7 zile, în toate săptămânile din lunile unui an, dar în săptămâna de înainte de Paști și în cea de Paști, zilele săptămânii sunt altfel, iar obiceiurile și datinele românești ne fac viața mai frumoasă, credința mai puternică, sărbatoarea mai luminată.

 

Săptămâna de înainte de Paști se cheamă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, iar Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, Săptămâna Paştilor sau  Săptămâna Albă.

În Lunea Mare, în Marţea Mare (Marțea Seacă) şi în Miercurea Mare, trebuie să se cureţe casa, curtea, grădina, livada, să se aerisească, să se termine lucrul la câmp, să se spele geamurile ca să intre lumina.

Se spune că dacă în aceste zile, bărbaţii le sunt de ajutor casei şi nevestelor, tot restul anului le va merge din plin. Joia Mare (Joia Neagră, Joia Verde, Moşii de Joimari, Nunta Urzicilor) este ultima zi în care se pomenesc morţii și se dă de pomană pentru sufletele morţilor.

Tot în această zi, trebuie să se vopsească ouăle, să se coacă pasca şi cozonacii.

În Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, e bine să se ţină post negru, să nu se facă treabă în gospodărie, să nu se pregătească mâncăruri şi să ducem flori la biserică.

În Sâmbăta Mare, conform tradiţiei străvechi, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se închină şi se roagă la icoane, apoi pot termina toate treburile casei.

La Înviere se spune că se deschide în fiecare an cerul. Cine priveghează în această noapte, dacă va vedea cerul deschis și va merge la biserică, la slujba de la miezul nopții, va primi de la Dumnezeu tot ce va cere.

Duminica Albă sau Prima zi de Paști e bine să te speli pe faţă cu apă în care s-au pus un ou roşu şi un ban de argint.

Oul roşu simbolizează sângele lui Iisus, iar banii de argint monedele cu care Iuda l-a vândut.

În Lunea Albă se merge pe la rudele cele mai apropiate pentru a vesti Învierea Domnului. Merg fiii la părinţi, nepoţii la moşi şi finii la naşi.

Marţea Albă (Marţea Dracului, Marţile oprite, Oloagele) nu se lucrează pentru că e rău de viermi şi de secetă.

În Miercurea Luminată (Nunta Şoarecilor, Paparuda) oamenii stropesc cu apă, pentru a provoca ploaia.

În Joia Paştilor (Joia Nepomenită, Joia Necurată, Joia Rea, Slobozitul Păresimilor, Foca) se fac colaci care se duc la biserică pentru pomenirea morţilor și se aprind focuri pentru cei morţi.

Vinerea Scumpă (Fântâniţa, Izvorul Tămăduirii) se crede că se desfundă izvoarele pentru ca oamenii să aibă apă.

De aceea, izvoarele şi fântânile amenajate în această zi vor avea apă abundentă şi nu vor seca niciodată.

În Sâmbăta Tomei sau Pomenirea Mortilor se dau de pomană pască, ouă roşii şi lumânare.

Și Duminica Tomei (Paştile Mici, Paştele Morţilor, Druşte) este dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor noștri.

Sărbători fericite! Hristos a înviat!

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Vezi si ultimele

Articole recente

Top 5 idei de împachetare cadouri

Top 5 idei de împachetare cadouri Top 5 idei de împachetare cadouri este rezultatul unei conversații interesante, cu prietenii mei, despre cum oferim un cadou celor dragi sau unui partener

Cum să-ți planifici bugetul, fiind student

Viața de student Viața de student poate fi mult mai complicată decât pare la prima vedere. Pentru majoritatea, începutul facultății reprezintă acel pas în urma căruia te desparți de părinți,

carioca perfecta

Cum să alegi cariocile perfecte pentru copilul tău

Cariocile sunt rechizitele îndrăgite de toți copiii, care provoacă interes și le mențin atenția pentru mult timp.
Este important, ca părinte, când alegi un set de carioci, să te ghidezi după anumite caracteristici, care să îndeplinească toate nevoile primare pentru un copil: siguranță, menținerea atenției, dezvoltarea imaginației.

Cos de cumparaturi

close