Sărbătoarea Paștelui în jurul Lumii este una dintre cele mai interesante sărbători.

Curiozități, obiceiuri, sărbătoare în jurul Lumii !

În funcţie de istoria, cultura şi specificul fiecărei ţări, creştinii de pretutindeni, împărtăşesc bucuria Învierii în diferite moduri.

Paștele în Australia îl are pe Bilby, personajul care face an de an din Sărbătoarea de Paști un prilej de bucurie intensă. Bilby, un membru al unei familii de omnivori marsupiali (adică, un cangur).

Krestos a uprisin! Seen, him a uprisin fe tru!

În Franța, iepurașul este înlocuit cu pești și clopoței. Peștii francezi de Paște poartă denumirea de „Pești de aprilie„. Acești pești își fac apariția în casele francezilor încă de la 1 aprilie, copiii încercând să îi păcălească pe adulți lipidu-le pe spate hârtii cu pești desenați.

Le Christ est ressuscité ! Vraiment Il est ressuscité !

Olanda este într-un mare carnaval pe tot parcursul sărbătorii Pascale. După o îndelungată perioadă de post şi căinţă, olandezii celebrează prin petreceri, parade şi baluri mascate, iar fiecare oraş desemnează un Prinţ al Carnavalului, căruia i se înmânează cheile urbei.

Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!

În Uruguay majoritatea magazinelor sunt închise, întreg orașul este decorat, iar oamenii cântă și dansează pe străzi.

Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado!

În Anglia, Paştele este o perioadă de sărbătoare animată de festivaluri şi parade, iar în primele zile se împart cadouri, în special, ouă de ciocolată.

Crist aras! Crist sodhlice aras!

În Statelor Unite ale Americii, Paștele este sărbătorit în diferite moduri pentru că oamenii aparțin mai multor confesiuni religioase. În marile orașe au loc manifestări, iar oamenii ies pe străzi îmbrăcați în haine noi.

Christ is Risen! He is Risen Indeed!

În Argentina, oamenii se îmbracă în poncho-uri şi poartă pălării, crezând  că astfel se vor feri de duhurile malefice.

Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado!

În Brazilia și în Chile, în Săptămâna Mare sunt binecuvântaţi palmierii,  considerați  copacii vieţii datorită longevităţii lor trăind până la aproximativ 300 de ani.

Chrystus Zmartwychwstał! Zaprawdę Zmartwychwstał!

În Mexic, Sărbătoarea de Paşte ţine două săptămâni şi este împărţită în Săptămâna Sfântă – Semana Santa – când sunt sărbătorite ultimele zile ale lui Iisus şi Pascua, care celebrează Învierea lui Iisus.

Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado!

Egiptenii sărbătoresc un vechi festival al primăverii – oamenii ies în grădinile publice şi fac schimb de ouă colorate.

Al-Masih-Qam! Hakkan Qam!

La Greci de pe masă nu lipseşte Christopsomon-ul, o pâine rotundă care este ornată cu o cruce făcută din ouă roşii.

Christos Anesti! Aleithos Anesti!

În Italia se aleg 12 bărbaţi săraci din parohie care simbolizează cei 12 apostoli, iar preotul, asemenea lui Iisus Cristos, le spală picioarele.

Cristo è risorto! È veramente risorto!

În Spania, Postul Mare reprezintă un prilej de meditaţie, rugăciune şi privaţiuni prin care credincioșii se purifică şi se pregătesc pentru miracolul Învierii.

Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado!

Rușii sunt foarte evlavioși. La miezul nopții, ei ies afară și înconjoară biserica intonând cântece religioase. Preotul ciocănește la ușă, iar toți se întorc în biserică pentru a sărbători Învierea.

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

 

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Vezi si ultimele

Articole recente

Top 5 idei de împachetare cadouri

Top 5 idei de împachetare cadouri Top 5 idei de împachetare cadouri este rezultatul unei conversații interesante, cu prietenii mei, despre cum oferim un cadou celor dragi sau unui partener

Cum să-ți planifici bugetul, fiind student

Viața de student Viața de student poate fi mult mai complicată decât pare la prima vedere. Pentru majoritatea, începutul facultății reprezintă acel pas în urma căruia te desparți de părinți,

carioca perfecta

Cum să alegi cariocile perfecte pentru copilul tău

Cariocile sunt rechizitele îndrăgite de toți copiii, care provoacă interes și le mențin atenția pentru mult timp.
Este important, ca părinte, când alegi un set de carioci, să te ghidezi după anumite caracteristici, care să îndeplinească toate nevoile primare pentru un copil: siguranță, menținerea atenției, dezvoltarea imaginației.

Cos de cumparaturi

close